Vycházím z knížky MAKROBIOTIKA - preventivní energetická medicína budoucnosti; Kushi M. Musím ji brzy vrátit, tak si raději dělám poznámky, abych se mohla vrátit k některým informacím.
CELÁ ZRNA
- celozrnná rýže, pšenice, jáhly, oves, ječmen (kroupy), kukuřice, žito, pohanka
- chléb péct vždy bez droždí a z co nejčerstvější mouky, ale pozor na zahlenění
- těstoviny - vhodné nudle z pohanky (japonsky soba) a z CZ pšeničné mouky (japonsky udon)
- lepší celá zrna než chléb a výrobky z mouky, bulguru, vloček, krupice
- dobré jsou placky - čapati, tortilas, pšeničné a žitné placky s kvasem
- několikrát týdně zařadit seitan (pšeničné maso) jako možný zdroj bílkovin
POLÉVKA
- miso polévka nebo shoyu polévka z řasy wakame nebo kombu, zeleniny a miso nebo shoyu
ZELENINOVÁ JÍDLA
- zeleninu krátce osmahnout na malém množství tuku a následně dusit ve vodě nebo ve vlastní šťávě, vařit v páře, ve vodě nebo péct
- u kořenové zeleniny vařit i listy, aby byly výživové látky v rovnovážném poměru
- 1/3 zeleniny lze konzumovat íst ve formě salátu nebo pickles (přirozeně kvašená zelenina)
- pokud nežijeme v horkém a vlhkém klimatu, neměli bychom zařazovat druhy zeleniny, které se k nám dovážejí z tropů a subtropů nebo tam mají svůj původ - lilky, brambory, rajčata, chřest, špenát, mangold, sladké brambory, cuketa, avokádo, kiwi, artyčoky, červená a zelená paprika
Nejvhodnější druhy zeleniny (lze konzumovat denně):
- kořenová a další: mrkev, cibule, japonská bílá ředkev - daikon, bílé ředkve a řepy, červená ředkvička, kořen lopuchu, kořen lotosu, tuřín, pastinák a černý kořen
- křížokvětá: bílé zelí, květák, brokolice, růžičková kapusta, čínské zelí, dýně
- listová zelenán a bílá zelenina: řeřicha, kapusta, petrželak, pórek, šalotka, pampeliška, natě mrkve, ředkví, ředkviček, řep a hořčice
Občas konzumovat:
- okurku, hlávkový salát, zelené fazolky, celer, žlutá dýně, hrášek, mangold, červené zelí, kedlubny, endivie, houby (tvrdé hřibovité a shitake)
LUŠTĚNINY A ŘASY
- pro denní konzumaci: fazole azuki, čočka, cizrna
- pro občasné použití: speciálně upravované sójové boby, žíhané, bílé, černé a ledvinové fazole, Lima - fazole, půlený hrách, neloupaný hrách
- občas sojové produkty z fermentovaných sojových bobů - tofu, tempeh a natto
- řasy obsahují velké množství minerálních látek, měli bychom je konzumovat denně - malé množství v polévce nebo vařené s luštěninami či zeleninou
- kořenit trochou sojové omáčky shoyu nebo mořskou solí či rýžovým octem
- ke konzumaci vhodné druhy řas: kombu, kelp, wakame, hiziki, arame, nori, dulse, agar - agar a irský mech
DOPLŇKOVÁ STRAVA - doporučeno pouze pro zdravé lidi
Živočišná potrava
- několikrát týdně mořské ryby s bílým masem
- sušené rybičky (iriko) - do zeleninové polévky nebo jako koření
- drasticky omezit maso, vejce, mléko a mléčné výrobky
Ovoce
- několikrát týdně jako moučník nebo doplněk stravy
- jen z klimatické zóny, kde žijeme
- v době, kdy zraje, i syrové, jinak raději podušené nebo sušené
- v létě jablečnou šťávu nebo mošt
Maličkosti mezi jídlem
- opražená semínka, ořechy se solí nebo sojovou omáčkou - příležitostně
- obilné galetky (placičky z nafukovaného obilí)
- nafouknutá kukuřice
- opražené luštěniny a obilná zrna
Moučníky
- 2 - 3 x týdně
- celozrnné sušenky, pudinky z celých rrn, koláče z celozrnné mouky
NÁPOJE
- každodenní nápoj - čaj banča neboli kukiča, čaj z mírně opražené rýže natural, čaj z lehce opražených zrn ječmene (krup), voda
- příležitostně: obilnou kávu, pampeliškový čaj, čaj kombu, čaj umeboši, čaj mu, mrkvovou a celerovou šťávu, sladký zeleninový nápoj
- zřídka: zelený čaj a další zeleninové, ovocné šťávy, pivo, sojové mléko
- z bylinných čajů jen ty nearomatické
- vyloučit: káva, černý čaj, aromatické bylinné čaje (máta, heřmánek, šípek), chlazené nápoje, minerálky a sodovky, bublinkové nápoje
- zcela vyloučit: limonády, coca - colu, slazené nápoje, alkohol
DALŠÍ DIETNÍ RADY
- tuky - sezamový, kukuřičný olej, olej ze semen hořčice, příležitostně bodlákový, v létě slunečnicový, někdy sojový nebo olivový
- sůl - mořská, miso pasta, sojová omáčka shoyu
- další ochucovadla - šťáva ze zázvoru, křen, mirin, rýžový ocet, ume ocet, umeboshi, pasta umeboshi, česnek, citron, hořčice, občas černý nebo červený pepř a pomerančová šťáva. Vyloučit koření, léčivé byliny, aromatická a pikantní ochucovadla
- pickles - z různých druhů zeleniny
- koření - gomasio, prášek z opražené kombu nebo wakame, umeboshi, tekka, sojová omáčka shoyu, zelené řasy nori
- oblohy, doplňky - strouhaná bílá ředkev daikon, strouhaná ředkvička nebo křen, jemně nakrájená celá šalotka, šťáva ze zázvoru, šťáva ze zelených listů hořčice, čerstvě mletý pepř, plátky citronu, červený pepř
JAK JÍST
- pořádně žvýkat (50 x - až se jídlo promění v kašičku)
- jíst jen když máme hlad a přestat, když jsme trochu (ne zcela nasyceni)
- pít když máme žízeň
- poslední jídlo nejpozději 3 hodiny před spaním
- jíst méně - je prokázáno, že při střídmé stravě dochází k pozastavení růstu nádorů
- vyřadit potraviny vyráběné pro masovou spotřebu - instantní výrobky, konzervy, mražené potraviny, rafinované obilí nebo mouka, barvené, stříkané nebo pasterizované potraviny, chemicky konzervované a ztužované potraviny, potraviny, které obsahují emulzní prostředky a umělá barviva
Žádné komentáře:
Okomentovat