- dlouhozrnná (lepší v létě), kulatozrnná (lepší v zimě)
Příprava rýže v tlakovém hrnci
Rýži důkladně propereme, přidáme studenou vodu (1:2), sůl a přivedeme k varu. Pokud na povrchu vznikne šedá pěna, sebereme ji, tlakový hrnec uzavřeme, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 40 min.
V létě je lépe rýži netlakovat, vařit v obyčejném hrnci stejným způsobem trochu déle. (50 min? Musím odměřit čas, až budu příště vařit).
Varianty:
- na dno kastrolu můžeme přidat pro lepší stravitelnost kousek mořské řasy (1-2 cm Kombu)
- propranou rýži okapeme a vsypeme na suchou rozpálenou pánev, vysušíme a opražíme
- pokud máme čas, rýži propláchneme, zalijeme vodou 1:2 a necháme několik hodin namočenou. Potom uvaříme ve stejné vodě v obyčejném hrnci pod pokličkou 45 min
- rýži vaříme s mandlemi či semínky
Rýže natural s nasekanými mandlemi |
Žádné komentáře:
Okomentovat