Fazolky na kyselo (bez mléka) |
- 2 cibule
- 2 petržele
- olej
- zelené fazolky (200 g)
- umeocet
- sůl
- sojová smetana (Provamel) - nemusí být
- případně škrob nebo kuzu na zahuštění
Postup:
Základ na omáčku:
- Cibule a petrželky nakrájíme na větší kusy, osmahneme, posolíme, zalejeme trochou vody a dusíme do měkka.
- Rozmixujeme do hladka, podle konzistence můžeme naředit vodou nebo zahustit (lžička škrobu nebo kuzu rozmíchaného v trošce studené vody, vlejeme do omáčky a chvíli povaříme).
- Pro chuť můžeme přidat sojovou smetanu (dala jsem celou a bylo to moc smetanové, takže raděj půlku nebo i míň).
- Dochutíme umeoctem, případně solí (solí se až nakonec, umeocet je zároveň kyselý i slaný), pokud přidáváme sůl, ještě chvíli provaříme.
Fazolky:
- Fazolky připravíme na pařáčku do měkka
- a zamícháme do hotové omáčky.
Příloha: např. jáhlový knedlík
Líbí se mi moc ten jáhlový knedlík!!! Fazolky určitě taky super, ale jednou mi po fazolkách bylo tak blbě, že se docela bojím dát jim ještě šanci!
OdpovědětVymazatI když třeba v polévce mi nevadí, tak nevím, proč na kyselo byl problém.
Děkuji :o). Jáhlový knedlík ve zkratce: uvařené jáhly necháme vychladnout, zahustíme kukuřičnou moukou, vytvarujeme šišky a vaříme do vyplavání knedlíku :o).
VymazatČasem nafotím a sepíšu základní recept na jáhly a potom i knedlík.