středa 30. září 2015

Nishime

Nishime 
Nishime je tradiční japonský způsob přípravy zeleniny, je výborný a navíc léčivý. Zelenina nakrájená na větší kousky a pomalu vařená nám dodá energii na dlouhou dobu a je vhodná pro dospělé i děti. Je součástí léčebné stravy pro lidi nemocné a oslabené.

Používá se celoročně, pokud chceme být zdraví, měl by to být jeden z našich nejčastějších způsobů přípravy zeleniny.

Servírujte jako zeleninovou přílohu k jakémukoliv jídlu.

Ingredience:

  • 2 - 3 druhy sezónní zeleniny nakrájené na větší kousky (cca 2 - 3 cm)
  • mořská řasa kombu (velikost cca 1 poštovní známka na osobu) - můžeme vynechat

Postup:


  1. Na dno hrnce nalejeme cca 1 cm vody.
  2. Můžeme vložit kousek řasy kombu a chvíli nechat nabobtnat. Řasa dodá našemu tělu potřebné minerály.
  3. Přidáme zeleninu, v nutnosti speciálního postupu se literatura rozchází. Někdo dává jednotlivé druhy zeleniny ve vrstvách nad sebou od JIN po JANG, tj. nejdřív listová (pórek), pak kulatá (dýně, brokolice, květák, kapusta, zelí, cibule, tuřín, kedlubna, ředkev, daikon), nakonec kořenová (mrkev, petržel, černý kořen). Logika je v tom, že jinová energie stoupá nahoru, jangová dolů a krásně se promísí. V zahraničí připravují jednotlivé druhy zelenin po skupinkách vedle sebe, nebo můžete jednotlivé druhy jednoduše promísit. Jak vám vyhovuje.
  4. Přidáme špetku soli nebo i přírodního koření (tymián, bazalka, saturejka,...).
  5. Přivedeme k varu, stáhneme plamen na minimum a pod pokličkou dusíme cca 15 - 20 min. V létě můžeme dusit i kratší dobu (5 min), v zimě tvrdé druhy zeleniny i 30 min. Po celou dobu nemícháme a ideálně ani nesundáváme poklici, aby se zelenina dusila v páře, která je vytvořena.
  6. Ke konci vaření můžeme zakápnout troškou přírodní sojovky (shoyu, tamari) a opatrně zatřepat hrncem, aby se promíchala do zeleniny, a ještě cca 5 min nechat provařit mírným varem nebo vaříme do vyvaření vody.
  7. Řasu vyhodíme nebo ji nakrájíme na tenké proužky a vrátíme do jídla.
  8. Nakonec promícháme a podáváme.

Variace:

  • Aveline Kushi přidává na dno hrnce trochu sezamového oleje (na obrázku).
  • Pokud chceme jídlu dodat bílkoviny, přidáme k zelenině tempeh nebo tofu.



Žádné komentáře:

Okomentovat